azlyn kata

.

Saturday, February 13, 2010

Kasih Sayang Anak-Anak Mohd Rosman dan Rogayah Shamsudin

Aku ingat lagi, bila aku kecik-kecik dulu, tak sah kalau tak gaduh dengan abang satu hari pun. Cara-cara kami meng-expresskan perasaan sayang antara satu sama lain amat unik. Baling-baling permainan kereta kecil atas kepala masing-masing menjadi rutin harian kami. Sambil baling sambil menangis. Mungkin kerana perasaan terharu yang teramat sangat.

Mengacau salah seorang dalam tandas juga sebati dalam jiwa kami. Sampailah sekarang. Lebih kurang. Tapi sekarang kami dah tak main ketuk-ketuk pintu kuat-kuat. Menjerit-jerit seperti beruk . Bukan aku beruk. Abang aku lah. Masing-masing suruh cepat. Aku mandi memang lama. HOHO

Sekarang dah lain. Masing-masing dah matang. Masing-masing bertolak-ansur melayan kerenah masing-masing. ERK ya ka? Bermula dari tahun lepas dah lain sebab abang aku belajar kat Kedah membuat matrikulasi. So kalau dia balik memang spend time together di rumah. Maksud spend time together tu duduk dalam rumah yang sama tetapi masing-masing buat kerja masing-masing. Sangat style kan.

Kemesraan abang terhadap adiknya
Adik : Abang! tolong amik cawan dengan air untuk adik. Pastu tolong..blablabla
Abang aku bukan main baik keluarkan cawan dan air. Sebijik macam lembu. Dengar cakap. Siapa nak buat suami? Hadapi aku dulu.

Kemesraan adik terhadap abangnya
Abang : Elyn! Tolong amikkan abang cawan dengan air
Adik : Amik ah sendiri! Malas tol! Gerak banyak sikit kasi kurus! *terus berlalu dari dapur sambil gelak seperti syaitonirojim*

.................................................................................

Kemesraan abang terhadap adiknya
Jam menunjukkan pukul 11 malam lebih
Adik : Abang! Teman turun bawah cari makan. Laparlah
Abang : Jom!

Kemesraan adik terhadap abangnya
Abang : Elyn! Jom turun bawah. Lapar
Adik : Malas! turun sendiri. PENAKUT! orang tengah diet suruh orang teman makan. HOHOHOHO * gelak seperti Betty La Fea tetapi tetap turun kerana perut aku pun lapar -.- *

Lagi satu, sebelum naik ke atas aku cepat-cepat tutup lampu dapur dan lari terus naik ke atas walaupun tahu abang aku masih di situ. Syiok berlumba lari di atas tangga.

.....................................................................................

Kemesraan abang terhadap adiknya
Abang aku makan maggi lewat malam. Senyap - senyap aku amik garpu cukai sikit. Dia marah. Kisah apa aku. Asalkan dapat merasa

Kemesraan adik terhadap abangnya
Abang : Elyn, nak rasa.
Adik : HOI! jangan sentuh! dah lah orang tengah lapar. Buat ah sendiri. Hish.
Lepas tu cepat-cepat aku habiskan makanan aku. Sangat syok.

........................................................................................

Aku ingat lagi masa zaman-zaman sekolah dulu. Aku sentiasa bangun awal. Aku benci orang lewat. Aku benci orang yang buat aku menunggu. Memang lakhanat betul la kalau orang-orang sengaja buat aku sakit hati kasi lewat. Macam abang aku. SETIAP HARI selalu berak last minute. Lambat gila. Memang aku menjerit-jerit suruh dia cepat. Bukan kerana aku jealous tidak boleh pergi ke tandas seperti dia tiap-tiap hari tetapi kerana aku tidak mahu pergi ke sekolah lewat. Last-last aku suruh mak aku bukak enjin kereta kasi dia cuak. Kena naik basikal pergi sekolah. Itu masa zaman aku Tingkatan 2 dan 4.

Aku bangun awal pun masuk tandas mandi dulu. Tugas aku bangunkan abang aku setiap kali habis mandi. Memang aku bangunkan. Aku bangunkan dia setiap hari ada lebih kurang 10 kali. Boleh anda bayangkan. Dulu -dulu aku rajin je keluar bilik setiap 5 atau 10 minit untuk bangunkan dia. Last-last aku dah tak sabar. Aku bangunkan dua kali sahaja. Satu kali pukul 6. Satu lagi pukul 6.55. Memang nasib ah. Malas aku nak menunggu. Dengan hati yang gembira, aku pergi ke sekolah naik kereta dengan mak aku. Amannnnn.

Sekarang cara aku gerakkan abang aku dah lain. Sekali sahaja terus dia bangun. Ternyata cara ayah aku amat berkesan atas abang aku. Caranya amat senang. Buat serangan mengejut pada pintu biliknya. Ketuk dan sepak sekuat hati. Konpem! Tidak sampai satu minit dia buka pintu dengan muka yang teramat blur. Kalau sekarang ayah aku guna cara tu, sah sah! ....aku takkan bangun. Sebab dah biasa. Aku selalu tidur mati. Elektrik mati pun aku tak sedar, Tapi kalau dia sms aku dapat bangun pulak. Ceh! mengada :P



Okay, sebenarnya aku teringin seorang kakak. Siapa nak, sila isi borang di sini

Nama :
Umur :
Penderaan yang sanggup ditanggung :
Sanggup menjadi kad kredit azlyn : ya _ tidak _

p/s : hari ni kura-kura oren cakap dia tak rindu. Patutkah aku bogelkan dia dengan merampas cangkerangnya?


perangai tak senonoh. berak depan orang. Maafkan dia :P
Jangan tanya aku mengapa matanya begitu, sebab di dunia realiti memang macam tu .nyot nyot. comel je. ahaks! :D

Eh tidak pun aku buat sup kura-kura masak lemak cili api. Nak salai pun boleh. Buat jeruk tak sedap kot sebab kura-kura kerja dia mandi laut je. Dah cukup masin.
p/s: sayang sangat pada dia sehinggakan sanggup buat post special. terharu kah anda? hoho.ampun pak beribu ampunn :P

sekian.mekacih yea.

15 comments:

sniffa93_aznil4eva said...

makcik ni x merepek sesaat ta bole? haha kerjanya merepek je!

okay xterkata.*gelak guling2!*

ELYN said...

hahaha rajin pun :P

sniffa93_aznil4eva said...

haha. well:D

yelah ni first time diz pc x stuck bila bukak ur blog..
slalunya mmg stuck..haha;p

ELYN said...

eceh kembangggggg :D
pc tak stuck boleh komen byk2 ah? suka hati dia je :P

sniffa93_aznil4eva said...

yep ofcoz..

haha
makcik2 dan nenek2 yg saya hormati,
baiklah sampai disini sahaja hujah saya untuk kali ini..
jika ada tersilap kata, terkasar bahasa harap dimaafkan..
akhir kata slamat hari raya!
haha

oke2..mau tidoq suda. my bro mahu guna pc pulak..erkk bukan iwan tau. esok kena bgn awal nak pi umah kwn melantak day:D

ELYN said...

amboi perli tak hengat org. hang la mak cik. haha

eceh siapa iwan? kura oren sudeyy :P

FirdausRazali said...

ni karya terbaek....hhahahah....xbersepah cm sblm ni.....huhuhuhuhu.....aku ade abg...ade akak....tp xde adik....cmne plak eh???

ELYN said...

haha suruh mak bukak balik kilang laaaaa :D

FirdausRazali said...

tp kilang dh expired da...xbleh lg...hahhahaha......

Haris Dot Com said...

jawatan jadik kakak tu utk laki bole x?????

ELYN said...

haha nak jadi nyah ka? :DD

FEEFA said...

bukan kakak awk , bibik kat rumah tu ka ? hahaha :D

ELYN said...

haha heeeee tak hingin weyh.hahaha

nuwa said...

kesian abang kau, :(

ELYN said...

nuwa : haha lek lek. tak yah ah ko nak sedih. abg aku yg kena :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...